(^_^) Hari ini saya akan menceritakan tentang makanan tradisional Kelantan yang sememangnya sangat enak dan menjadi makanan kegemaran sesetengah orang..
Nasi Kerabu merupakan yang sangat ikonik dengan negeri Kelantan. Nasi ulam yang pelbagai gaya dan warna boleh didapati di Kelantan.. Nasi kerabu ini mudah untuk didapati dimana-mana kerana ia telah di majukan oleh kebanyakan orang-orang kelantan.. Selain nasinya, kesedapan nasi kerabu sangat dipengaruhi oleh sambal tumisnya dan jenis budu yang digunkan. Ada juga yang 'add on' lauk untuk nasi kerabu seperti ayam bakar, ayam goreng, daging bakar, solok lada, keropok goreng ikan dan sebagainya..
Ketupat Sotong
Ketupat Sotong bukanlah ketupat yang sellau dimakan pada hari raya, tetapi Ketupat Sotong ini merupakan pulut yang diisikan ke dalam sotong kemudian dimasak dengan Gula Melaka dan bahan-bahan yang lain.. Rasanya sangat-sangat la enak.
Nasi Tumpang
NAsi Tumpang istimewa dari Kelantan. Ia merupakan gabungan nasi bersama lauk yang diletakkan di dalam daun pisang dan digulung menjadi bentuk Kon. lauknya terdiri daripada masak lemak ikan, udang, serunding, sambal daging dan lain-lain mengikut cita rasa pembuatnya. kelongsong daun pisang akan dibuat terlebih dahulu dan dimasukkan nasi panas seakan nasi impit yang akan diletakkan berselang-seli dengan pelbagai lauk.
Di sini saya sertakan link yang tersenarai gerai makan dan lokasi untuk memudahkan anda semua mencari makanan yang enak-enak di kelantan..
http://saji.my/kedai-makan-kelantan-sedap/
http://saji.my/kedai-makan-kelantan-sedap/
No comments:
Post a Comment